14:48

18# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na HAŁUSKI Z SOSEM GRZYBOWYM

Witam!


Serdecznie zapraszam na osiemnasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - hałuski z sosem grzybowym.



Hałuski

To ziemniaczane kluseczki uwielbiane na Podhalu. 
W końcu to jedno z wielu dań kuchni regionalnej!
Można je podawać w różnych wersjach, z wieloma dodatkami.




Grzyby leśne

Żadne grzyby nie smakują tak dobrze jak te własnoręcznie zebrane w lesie. 
Są one świetnym i aromatycznym dodatkiem do wielu potraw. 
Suszone grzyby można wykorzystywać w kuchni tak samo jak świeże.
Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu, suszonymi grzybami możemy cieszyć się nawet przez parę lat!




HAŁUSKI 

Składniki:

- 150 gram ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól




SOS GRZYBOWY 

Składniki:

- 50 gram namoczonych, suszonych grzybów leśnych
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml śmietany 30/36%
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz




HAŁUSKI 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie rozgniatamy, dodajemy jajko i mieszamy. Teraz dodajemy tyle mąki, aby z ciasta można było uformować wałek.
Tniemy go na małe kluski i gotujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie smażymy je na rumiany kolor na patelni. 




SOS GRZYBOWY


Przygotowanie:


Siekamy cebulę, czosnek i podsmażamy na oleju. 

Następnie dodajemy posiekane grzyby. 

Gdy się podsmażą, dodajemy tymianek i dolewamy śmietanę. 

Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje. 

Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 

Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

12 komentarzy:

  1. Super przepis, bardzo mi się podobało w samym Czorsztynie więc jedzonko też pewnie mi zasmakuje :)
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :)
    https://girlsinmadworld.blogspot.com/2020/10/pedzle-czyste-jak-nowe.html?m=1

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis bardzo ciekawy :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak to wygląda pysznie. Z chęcią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności :) W tym tygodniu mam w planach odwiedzić Zakopane... Może skosztuję tamtejszej kuchni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ja klusek nie bardzo lubię;p ale mój brat kocha:D pokażę mu ten przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam tego rodzaju kluski, a sos grzybowy to już w ogóle mistrzostwo świata. Mega apetycznie wygląda to danie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno polubiłabym to danie, sos grzybowy uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smaczne danie! miałam okazję spróbować w Zakopanem :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie danie regionalne. Warto wypróbować i koniecznie z sosem grzybowym.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger