Witam!
Serdecznie zapraszam na siedemnasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować JARZĘBIAK, czyli regionalną nalewkę z terenu Gminy Czorsztyn.
Przyjrzyjmy się bliżej jarzębinie
- Surowe owoce są niejadalne, jednak dzięki przemrożeniu lub zamoczeniu ich na chwilę we wrzątku tracą gorzki smak i trujące właściwości (kwas parasorbowy)
- Jarzębina zawiera witaminy C, A, E, K, P.
- ma ona właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ze względu na zawartość garbników.
- obecność flawonidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne.
- jarzębina ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka!
Mało kto wie, że nalewka z jarzębiny ma wiele właściwości leczniczych
- korzystnie wpływa na błony śluzowe oraz pracę układu pokarmowego
- odtruwa wątrobę, więc jest stosowana przy różnych schorzeniach wątroby
- zapobiega infekcjom dróg moczowych
- jest stosowana przy chorobach pęcherzyka żółciowego
- usuwa piasek z nerek
- leczy przeziębienie i anemię
Przepis na jarzębiak
SKŁADNIKI:
- 300 gram owoców jarzębiny
- 200 gram cukru
- 1½ litra spirytusu
PRZYGOTOWANIE:
Owoce jarzębiny płuczemy we
wrzątku przez 2 minuty.
Odcedzamy, osuszamy i dopiero tak
przygotowane przekładamy do gąsiorka, by zasypać je cukrem i zalać
alkoholem.
Gąsiorek szczelnie zamykamy i odstawiamy do suchej
piwnicy na pół roku.
Następnie płyn filtrujemy, rozlewamy do
butelek i znowu zanosimy do piwnicy na pół roku, żeby nalewka się
wyklarowała.
Nalewka z jarzębiny ma słodko-kwaśny smak i piękny czerwony kolor.
Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej zrywać we wrześniu lub październiku.
Ciekawostka!
Kosmetyki z dodatkiem jarzębiny zapobiegają starzeniu i niszczą wolne rodniki.
Działają ściągająco, antybakteryjnie i odżywczo.
Kosmetyki z dodatkiem jarzębiny likwidują cienie pod oczami i zmniejszają opuchliznę.
Roślina leczy trudno gojące się rany, zmniejsza rozszerzone naczynka i pomaga zmniejszyć zmiany skórne.
Sprawia, że skóra jest promienna i odżywiona.
Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Ciekawa nalewka. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńTaką nalewkę chętnie bym wypróbowała:)
OdpowiedzUsuńo kurczę, nie sądziłam że z jarzębiny może być jakiś pożytek!
OdpowiedzUsuńMoja mama w zeszłym roku zrobiła nalewkę z jarzębiny i muszę powiedzieć, że była całkiem smaczna 😉
OdpowiedzUsuń