10:30

17# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na nalewkę z jarzębiny - JARZĘBIAK

Witam!


Serdecznie zapraszam na siedemnasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować JARZĘBIAK, czyli regionalną nalewkę z terenu Gminy Czorsztyn.



Przyjrzyjmy się bliżej jarzębinie

- Surowe owoce są niejadalne, jednak dzięki przemrożeniu lub zamoczeniu ich na chwilę we wrzątku tracą gorzki smak i trujące właściwości (kwas parasorbowy)
- Jarzębina zawiera witaminy C, A, E, K, P. 
- ma ona właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, ze względu na zawartość garbników.
- obecność flawonidów wspomaga serce i uszczelnia naczynia krwionośne.
- jarzębina ma dwa razy więcej beta-karotenu niż marchewka!




Mało kto wie, że nalewka z jarzębiny ma wiele właściwości leczniczych
 
- korzystnie wpływa na błony śluzowe oraz pracę układu pokarmowego
- odtruwa wątrobę, więc jest stosowana przy różnych schorzeniach wątroby
- zapobiega infekcjom dróg moczowych
- jest stosowana przy chorobach pęcherzyka żółciowego
- usuwa piasek z nerek
- leczy przeziębienie i anemię



Przepis na jarzębiak

SKŁADNIKI:

- 300 gram owoców jarzębiny

- 200 gram cukru

- 1½ litra spirytusu





PRZYGOTOWANIE:

Owoce jarzębiny płuczemy we wrzątku przez 2 minuty. 
Odcedzamy, osuszamy i dopiero tak przygotowane przekładamy do gąsiorka, by zasypać je cukrem i zalać alkoholem. 
Gąsiorek szczelnie zamykamy i odstawiamy do suchej piwnicy na pół roku.
 Następnie płyn filtrujemy, rozlewamy do butelek i znowu zanosimy do piwnicy na pół roku, żeby nalewka się wyklarowała.




Nalewka z jarzębiny ma słodko-kwaśny smak i piękny czerwony kolor. 


Jarzębinę do przygotowania nalewki najlepiej zrywać we wrześniu lub październiku. 





Ciekawostka!


Kosmetyki z dodatkiem jarzębiny zapobiegają starzeniu i niszczą wolne rodniki.


Działają ściągająco, antybakteryjnie i odżywczo.


Kosmetyki z dodatkiem jarzębiny likwidują cienie pod oczami i zmniejszają opuchliznę.


Roślina leczy trudno gojące się rany, zmniejsza rozszerzone naczynka i pomaga zmniejszyć zmiany skórne.


Sprawia, że skóra jest promienna i odżywiona.




Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 

Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa


4 komentarze:

  1. Ciekawa nalewka. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Taką nalewkę chętnie bym wypróbowała:)

    OdpowiedzUsuń
  3. o kurczę, nie sądziłam że z jarzębiny może być jakiś pożytek!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja mama w zeszłym roku zrobiła nalewkę z jarzębiny i muszę powiedzieć, że była całkiem smaczna 😉

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger