Witam!
Serdecznie zapraszam na osiemnasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - hałuski z sosem grzybowym.
Hałuski
To ziemniaczane kluseczki uwielbiane na Podhalu.
W końcu to jedno z wielu dań kuchni regionalnej!
Można je podawać w różnych wersjach, z wieloma dodatkami.
Grzyby leśne
Żadne grzyby nie smakują tak dobrze jak te własnoręcznie zebrane w lesie.
Są one świetnym i aromatycznym dodatkiem do wielu potraw.
Suszone grzyby można wykorzystywać w kuchni tak samo jak świeże.
Dzięki odpowiedniemu przechowywaniu, suszonymi grzybami możemy cieszyć się nawet przez parę lat!
HAŁUSKI
Składniki:
- 150 gram ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna
- sól
SOS GRZYBOWY
Składniki:
- 50 gram namoczonych, suszonych grzybów leśnych
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml śmietany 30/36%
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz
HAŁUSKI
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie rozgniatamy, dodajemy jajko i mieszamy. Teraz dodajemy tyle mąki, aby z ciasta można było uformować wałek.
Tniemy go na małe kluski i gotujemy przez 2 minuty w osolonej wodzie. Następnie smażymy je na rumiany kolor na patelni.
SOS GRZYBOWY
Przygotowanie:
Siekamy cebulę, czosnek i podsmażamy na oleju.
Następnie dodajemy posiekane grzyby.
Gdy się podsmażą, dodajemy tymianek i dolewamy śmietanę.
Dusimy do momentu aż sos zgęstnieje.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Super przepis, bardzo mi się podobało w samym Czorsztynie więc jedzonko też pewnie mi zasmakuje :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
https://girlsinmadworld.blogspot.com/2020/10/pedzle-czyste-jak-nowe.html?m=1
Ale to musialo być pyszne! ❤️
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo ciekawy :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak to wygląda pysznie. Z chęcią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńPyszności :) W tym tygodniu mam w planach odwiedzić Zakopane... Może skosztuję tamtejszej kuchni :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam takiej potrawy.
OdpowiedzUsuńja klusek nie bardzo lubię;p ale mój brat kocha:D pokażę mu ten przepis:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego rodzaju kluski, a sos grzybowy to już w ogóle mistrzostwo świata. Mega apetycznie wygląda to danie:)
OdpowiedzUsuńNa pewno polubiłabym to danie, sos grzybowy uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak polsko i pysznie.
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie! miałam okazję spróbować w Zakopanem :)
OdpowiedzUsuńPysznie danie regionalne. Warto wypróbować i koniecznie z sosem grzybowym.
OdpowiedzUsuń