09:22

15# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na WODA BRYNDZANO Z GRULAMI

 Witam!


Serdecznie zapraszam na piętnasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - woda bryndzano z grulami.




Bryndza owcza to ser produkowany z owczego mleka. Posiada delikatne grudki, jest miękki i ma konsystencje pasty. Smak bryndzy jest słony i pikantny, czasem przechodzący w ostry, może być też odrobinę kwaśny. Wszystko zależy od jakości mleka, z którego został zrobiony.



SKŁADNIKI: 

- ½ kg ziemniaków (gruli)

- 20 dkg bryndzy owczej

- 1 szklanka śmietany

- 1 łyżka mąki

- marchewka, pietruszka, pół selera

- suszona lub świeża natka pietruszki

- sól i pieprz do smaku


PRZYGOTOWANIE:

Warzywa kroimy w drobną kostkę i gotujemy w litrze wody. 

Bryndzę mieszamy ze śmietaną i mąką, wlewamy do wywaru z warzyw i gotujemy jeszcze przez 5 minut. 

Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. 

Dodajemy świeżą lub suszoną natkę pietruszki.

Podajemy z ziemniakami pokrojonymi w większą kostkę.





BRYNDZA OWCZA NAJLEPIEJ SMAKUJE:

- jako dodatek do makaronu
- do zagęszczania sosów
- jako nadzienie do pierogów
- do smarowania chleba
- jako składnik zup




Ciekawostka!

12 czerwca 2007 roku bryndza owcza jako pierwszy polski produkt została wpisana do unijnego rejestru jako Chroniona Nazwa Pochodzenia. Produkcja bryndzy odbywa się w ściśle określonym obszarze (powiat nowotarski, tatrzański i sześć gmin powiatu żywieckiego). Tylko producenci wpisani na listę są uprawnieni do jej wytwarzania. Prowadzą oni dokumentacje procesu produkcji która gwarantuje możliwość odtworzenia historii produktu.




Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

4 komentarze:

  1. Wygląda trochę jak zalewajka/żurek. Uwielbiam sery, więc obstawiam, że zupa jest pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy o tym nie słyszałam, ale też lubię sery więc jestem zainteresowana hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Sery uwielbiam, więc chętnie bym spróbowała :) Wygląda smacznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wiem czy by mi smakowało, także nie pisałabym się na robienie takiego dania

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger