Witam!
SKŁADNIKI:
- 25 dag polędwicy z dzika
- 25 dag wieprzowiny
- ½ kg białej kapusty
- 20 suszonych
podgrzybków
- 10 dag słoniny
- sól i pieprz
--------------------
- 20 dag kiełbasy
swojskiej
- 15 dag cebuli
-
- 10 ziaren ziela
angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 3 liście laurowe
- miód
--------------------
- 20 dag gotowanego
drobiu
- 15 dag swojskiej
szynki
- 10 dag suszonych
śliwek
- 20 dag koncentratu
pomidorowego
- 250 ml czerwonego wytrawnego wina
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z dzika i
wieprzowinę gotujemy oddzielnie przez 45 minut zalewając uprzednio każde 3
szklankami wody. Po ugotowaniu wodę z dziczyzny wylewamy a z wieprzowiny
odkładamy.
Białą kapustę
szatkujemy, zalewamy osoloną wodą i gotujemy aż zmięknie. Odcedzamy.
Przez 1 godzinę
moczymy grzyby w 2 szklankach wody. Następnie gotujemy przez 30 minut,
odcedzamy (wodę odstawiamy) i kroimy w paski.
Słoninę wytapiamy. Na
tłuszczu rumienimy pokrojone w kostkę cebulę i kiełbasy.
Kiszoną kapustę
odciskamy (sok odstawiamy). Dodajemy wodę z wieprzowiny i grzybów, ziele angielskie,
liście laurowe i jałowiec. Przykrywamy, gotujemy 1 godzinę. Dodajemy białą
kapustę, pokrojone mięso (dziczyznę, wieprzowinę, drób i szynkę), grzyby i
kiełbasę z cebulą. Dusimy 30 minut. Dodajemy pokrojone śliwki i koncentrat.
Dusimy 30 minut. Wlewamy wino, gotujemy 15 minut. Doprawiamy solą, pieprzem,
miodem i sokiem z kiszonej kapusty.
Bigos studzimy i ponownie zagotowujemy.
Wygląda bardzo apetycznie:)
OdpowiedzUsuńW sobotę robiłam bigos, ale nie w takiej wersji :D Nie jadłam bigosu z dziczyzną :)
OdpowiedzUsuńThis looks so yummy! Lovely Post!
OdpowiedzUsuńRampdiary
Beautyandfashionfreaks
Wygląda przepysznie! Mimo, iż nie jestem miłośniczką bigosu, z chęcią podeślę przepis koleżance.
OdpowiedzUsuńCarrrolina Blog-klik
ja w bigosie najbardziej zawsze lubię kapustę, mięso mogę zostawiać ;) czy znasz jakieś gotowe przyprawy do bigosu? zwykle albo wychodzi mi za mdły albo za ostry :(
OdpowiedzUsuńbigos to klasyk świąteczny, każda restauracja z kuchnią polską czy też firma oferująca catering musi go mieć w swojej ofercie :D sama daję zawsze kapusty 50:50 świeżej i kiszonej, różne gatunki mięsa + przyprawy i to zwykle wystarcza :)
OdpowiedzUsuń