Witam!
Serdecznie zapraszam na czternasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - chłodnik z ogórków.
Przepis na chłodnik z ogórków jest bardzo prosty, a składniki łatwo dostępne i niedrogie. Podajemy go schłodzonego o czym informuje nas jego nazwa.
Sama zupa idealnie pasuje na gorące dni, jest orzeźwiająca i sycąca.
To pyszna propozycja na upalne lato, doskonale komponująca się z młodymi ziemniakami.
Składniki:
- 4-6 dużych ogórków gruntowych
- 2 gęste jogurty naturalne
- 4 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Ogórki trzemy na tarce i przekładamy do dużej miski.
Czosnek przeciskamy przez praskę, koperek kroimy i łączymy ze startymi ogórkami. Całość mieszamy.
Dodajemy jogurty naturalne, mieszamy.
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Chłodnik z ogórków cechuje się dużą możliwością zastosowania, stąd warto znać na niego przepis.
Idealnie nada się jako dodatek do obiadów czy kolacji zarówno mięsnych jak i wegetariańskich.
Warto wiedzieć!
Chłodnik podajemy na talerzu i posypujemy go koperkiem. Dodatkowo możemy dodać do środka przekrojone na pół jajko ugotowane na twardo a na talerzu młode ziemniaki z masłem i słoninką.
Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Wygląda bardzo smacznie, sama wykorzystuję w kuchni dość podobny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
pyszności! ogórki są jednym z moich ulubionych warzyw i z pewnością wypróbuję ten przepis!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadlam :o Ale też uwielbiam ogórki
OdpowiedzUsuńHi dear, this looks amazing, thank you so much for sharing! <3
OdpowiedzUsuńI just came across your blog and I'm honestly amazed. I would like us to follow each other. If you are interested, let me know in the comments of my new post! Sending love<3
LIFELLA
Fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze nigdy nie próbowałam chłodnika z ogórków, ale ten na zdjęciach wygląda zachęcająco! :)
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog ♥
Bardzo ciekawy przepis, takiego jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuń