Witam!
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 0,5 kg mąki,
- 0,3 litra gorącej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli
SKŁADNIKI NA FARSZ:
- 1 kg ziemniaków,
- 0,5 litra kwaśnej śmietany,
- łyżka pokrojonego szczypiorku,
- 1 łyżeczka soli
DODATKOWO:
- cebula, boczek, szczypiorek
PRZYGOTOWANIE:
1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy.
2. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przekładamy do miski by ostygły.
3. Do zimnych ziemniaków wlewamy śmietanę, posiekany szczypiorek oraz sól i mieszamy.
4. Ciasto wałkujemy na cienko i wykrawamy większe kółka.
5. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż ciasto będzie miękkie.
6. Podajemy polane podsmażonym boczkiem i cebulą. Podane posypujemy szczypiorkiem.
Ależ smacznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńmm palce lizać :)
OdpowiedzUsuńPycha ta nasza góralska kuchnia
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te pierożki :)
OdpowiedzUsuń