19:23

9# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na PIEROGI SROMOWSKIE

 Witam!


Serdecznie zapraszam na dziewiąty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - Pierogi Sromowskie.


Pierogi z ziemniakami zasługują na wyróżnienie i popularyzację bo smakują naprawdę wyśmienicie. Nietypowy farsz z trzech składników tworzy doskonałą kompozycję.


SKŁADNIKI NA CIASTO: 



0,5 kg mąki, 


0,3 litra gorącej wody, 


- 1 jajko, 


- 1 łyżeczka soli 




SKŁADNIKI NA FARSZ:


- 1 kg ziemniaków,


- 0,5 litra kwaśnej śmietany,


- łyżka pokrojonego szczypiorku,


- 1 łyżeczka soli



DODATKOWO:


- cebula, boczek, szczypiorek



PRZYGOTOWANIE:



1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i wyrabiamy.


2. Ziemniaki gotujemy, odcedzamy i przekładamy do miski by ostygły. 


3. Do zimnych ziemniaków wlewamy śmietanę, posiekany szczypiorek oraz sól i mieszamy.


4. Ciasto wałkujemy na cienko i wykrawamy większe kółka.


5. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie do czasu aż ciasto będzie miękkie.


6. Podajemy polane podsmażonym boczkiem i cebulą. Podane posypujemy szczypiorkiem.



Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa



4 komentarze:

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger