20:23

10# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na KAPUSTĘ KISZONĄ Z ŻEBERKAMI ZAPIEKANĄ W PIEKARNIKU

 Witam!


Serdecznie zapraszam na dziesiąty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - kapustę kiszoną z żeberkami zapiekaną w piekarniku.




Kapusta kiszona ma wiele właściwości bardzo korzystnych dla zdrowia:

- zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń
- reguluje poziom glukozy we krwi
- wzmacnia odporność
- pozytywnie wpływa na serce i układ krwionośny
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- dobrze wpływa na układ pokarmowy
- poprawia kondycję skóry




Rozpływające się w ustach mięso i lekko pikantna kapusta kiszona tworzą doskonały duet i propozycję na pyszny obiad.
Idealne danie na codzień lub wyjątkową okazję!

ZAPRASZAM NA PRZEPIS!




Składniki:


- 1 kg kapusty kiszonej

- 1 kg żeberek wędzonych lub świeżych

- ketchup





Przygotowanie:

Wykładamy dno naczynia żaroodpornego połową pokrojonej kapusty kiszonej i polewamy ketchupem. 

Następnie układamy pokrojone żeberka, polewamy sosem pomidorowym, i wykładamy pozostałą kapustę, po czym znów polewamy ketchupem. 

Naczynie przykrywamy, wkładamy do piekarnika na półtorej godziny i pieczemy w temperaturze 180 stopni. 




Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa




9 komentarzy:

  1. Właśnie za takie przysmaki cenię sobie najbardziej wyjazdy w góry :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności :) uwielbiam takie jedzenie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie, na takie przysmaki to każdy się skusi! :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, połączenie wszystkiego co lubię :)

    Pozdrawiam i daję obserwację <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem ciekawa jak smakuje te zaprezentowane danie :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm, brzmi smacznie. Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam Cię serdecznie <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale mi ślinka pociekła! jaCIE!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne jest te góralskie jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger