Witam!
Serdecznie zapraszam na dziesiąty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - kapustę kiszoną z żeberkami zapiekaną w piekarniku.
Kapusta kiszona ma wiele właściwości bardzo korzystnych dla zdrowia:
- zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń
- reguluje poziom glukozy we krwi
- wzmacnia odporność
- pozytywnie wpływa na serce i układ krwionośny
- zmniejsza poziom cholesterolu we krwi
- dobrze wpływa na układ pokarmowy
- poprawia kondycję skóry
Rozpływające się w ustach mięso i lekko pikantna kapusta kiszona tworzą doskonały duet i propozycję na pyszny obiad.
Idealne danie na codzień lub wyjątkową okazję!
ZAPRASZAM NA PRZEPIS!
Składniki:
- 1 kg kapusty
kiszonej
- 1 kg żeberek
wędzonych lub świeżych
- ketchup
Przygotowanie:
Wykładamy dno naczynia żaroodpornego połową pokrojonej kapusty kiszonej i polewamy ketchupem.
Następnie układamy pokrojone żeberka, polewamy sosem pomidorowym, i wykładamy pozostałą kapustę, po czym znów polewamy ketchupem.
Naczynie przykrywamy, wkładamy do
piekarnika na półtorej godziny i pieczemy w temperaturze 180 stopni.
Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie
Pysznie i swojsko :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie za takie przysmaki cenię sobie najbardziej wyjazdy w góry :D
OdpowiedzUsuńPyszności :) uwielbiam takie jedzenie:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie, na takie przysmaki to każdy się skusi! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
Mmm, połączenie wszystkiego co lubię :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i daję obserwację <3
Jestem ciekawa jak smakuje te zaprezentowane danie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Mmm, brzmi smacznie. Koniecznie muszę wypróbować. Pozdrawiam Cię serdecznie <3
OdpowiedzUsuńAle mi ślinka pociekła! jaCIE!!!
OdpowiedzUsuńPyszne jest te góralskie jedzenie :)
OdpowiedzUsuń