17:00

8# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na KRZUN

Witam!


Zapraszam na wpis w którym przedstawię przepis na "KRZUN", czyli potrawę regionalnej kuchni podhalańskiej. 




Chrzan występuje na terenie całej Polski. Najsmaczniejsze są grube, mocne i świeże korzenie chrzanu, te cieńsze i słabsze nie posiadają tak wyrazistego smaku. 




SKŁADNIKI:

- 0,5 kg wędzonej szynki

- 0,5 kg kiełbasy swojskiej

- 5 ugotowanych jajek

- 0,5 litra maślanki

- 20 dkg chrzanu (korzeń)






PRZYGOTOWANIE:


Świeżo wykopany chrzan obrać i zetrzeć na tarce.

Wymieszać z maślanką, przykryć i zostawić na dwa dni do ukiszenia.

Ugotować szynkę, pokroić razem z kiełbasą i jajkami na większe kawałki.

Wymieszać i zalać mieszanką maślanki i chrzanu.

Całość delikatnie wymieszać.






Chrzan idealnie pasuje jako dodatek do białego barszczu, ponieważ stanowi trafną kompozycję z jajkiem i białą kiełbasą. 
Jego intensywny aromat można wykorzystać do produkcji pasztetów. 

Popularnym zastosowaniem chrzanu są przetwory z ogórków, w tworzeniu których wykorzystuje się liście chrzanu. Liście bowiem mają właściwości antybakteryjne, więc wydłużą świeżość produktu.





Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

1 komentarz:

  1. Nigdy nie próbowałam góralskiej kuchni, lubię nowe smaki. Może kiedyś uda się czegoś spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger