Zapraszam na wpis w którym przedstawię przepis na "KRZUN", czyli potrawę regionalnej kuchni podhalańskiej.
Chrzan występuje na terenie całej Polski. Najsmaczniejsze są grube, mocne i świeże korzenie chrzanu, te cieńsze i słabsze nie posiadają tak wyrazistego smaku.
SKŁADNIKI:
-
-
- 5 ugotowanych jajek
-
-
20 dkg chrzanu (korzeń)
PRZYGOTOWANIE:
Wymieszać z maślanką, przykryć i zostawić na dwa dni do ukiszenia.
Ugotować szynkę, pokroić razem z kiełbasą i jajkami na większe kawałki.
Wymieszać i zalać mieszanką maślanki i chrzanu.
Całość delikatnie wymieszać.
Chrzan idealnie pasuje jako dodatek do białego barszczu, ponieważ stanowi trafną kompozycję z jajkiem i białą kiełbasą.
Popularnym zastosowaniem chrzanu są przetwory z ogórków, w tworzeniu których wykorzystuje się liście chrzanu. Liście bowiem mają właściwości antybakteryjne, więc wydłużą świeżość produktu.
Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Nigdy nie próbowałam góralskiej kuchni, lubię nowe smaki. Może kiedyś uda się czegoś spróbować.
OdpowiedzUsuń