17:54

11# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na JAGNIĘCINĘ

 Witam!


Serdecznie zapraszam na jedenasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - udziec z jagnięciny.




Jagnięcina

Z jagnięciny można przygotować naprawdę wiele potraw takich jak gulasz, różnego rodzaju pieczenie czy kotlety. Świetnie nadaje się ona do pieczenia lub długiego duszenia w całości. Jest to mięso bardzo chude i delikatne.





A dziś chciałam zaprezentować 

marynowany udziec jagnięcy pieczony w piekarniku z warzywami.

Zapraszam!




Składniki:


- udziec jagnięcy - około 5 kg

- wino czerwone wytrawne

- kilka dużych ziemniaków

- 1 główka czosnku

- świeży rozmaryn

- 1 cebula

- przyprawy: ziarenka pieprzu, liście laurowe, ziele angielskie

- sól i pieprz do smaku





Przygotowanie:


Mięso marynujemy: zalewamy słoną wodą, dodajemy zagotowane i ostudzone przyprawy (pieprz, ziele angielskie, liście laurowe), oraz pokrojony razem ze skorupką czosnek. 

Tak przygotowaną marynatę z mięsem pozostawiamy na 24 godziny. 

Mięso wyciągamy z marynaty, opłukujemy i kładziemy na blasze. Obok mięsa układamy przekrojone na pół ziemniaki posypane przyprawami. Całość wkładamy do piekarnika na około 2 godziny w 180-200 stopniach.

Pod koniec pieczenia potrawę polewamy winem a na wierzchu układamy plastry cebuli i zapiekamy.




ciekawostka!

Prawy udziec jagnięcy jest lepszy i delikatniejszy w smaku niż lewy. Ale skąd ta różnica? 
Różnica bierze się stąd, że mięśnie prawej nogi owcy mniej pracują. Owce by nie obciążać serca kładą się przeważnie na prawym boku.
To właśnie dzięki temu mięso jest łagodniejsze w smaku.




Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa




6 komentarzy:

  1. Ojejku, taką potrawę z pewnością mogłabym spróbować :)

    Super, że dodałaś ciekawostkę; można by powiedzieć nauka przez "zabawę" w tym przypadku - dobre jedzonko :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajna ciekawostka :)
    Ja prawie nigdy nie jem jagnięciny, ale taką chętnie bym zjadla :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam jagnięcinę, wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto i przepysznie, takie dania są najlepsze :)) do tego wino. Niebo w gębie.

    OdpowiedzUsuń
  6. nigdy nie jadłam jagnięciny, ale Twój wpis mnie zachęcił do spróbowania. :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger