Witam!
Serdecznie zapraszam na dwunasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - żur mizerski
Żurek to potrawa znana od pokoleń. Jest prawdziwą specjalnością kuchni polskiej!
Smak i aromat żurku kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, ale warto go przygotowywać nie tylko w okresie Świąt.
Składniki:
- wywar z żeberek
wędzonych około 5 litra
- 300ml/500ml
zakwasu na żur
- 0,5 kg kiełbasy
białej
- 0,5 kg pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren
jałowca
- majeranek
- sól
Przygotowanie:
Przygotowujemy wywar z żeberek i przecedzamy go.
Do wywaru dodajemy zakwas na żur, roztarte przyprawy i całość gotujemy.
Mięso i wędliny kroimy w kostkę, dodajemy podsmażone pieczarki i gotujemy.
Żur możemy podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody.
Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Lubię żurek, więc chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam żurku, choć tak lubię. Smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńTakiego jeszcze nie jadłam.
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś. Jest pyszny. Polecam
OdpowiedzUsuńJuż sam żurku widok pobudza apetyt :)
OdpowiedzUsuńAleż to musi smakować!
OdpowiedzUsuń