19:05

12# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na - ŻUR MIZERSKI

 

Witam!


Serdecznie zapraszam na dwunasty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - żur mizerski




Żurek to potrawa znana od pokoleń. Jest prawdziwą specjalnością kuchni polskiej!
Smak i aromat żurku kojarzy się przede wszystkim z Wielkanocą, ale warto go przygotowywać nie tylko w okresie Świąt.




Składniki:


- wywar z żeberek wędzonych około 5 litra

- 300ml/500ml zakwasu na żur

- 0,5 kg kiełbasy białej

- 0,5 kg pieczarek

- 4 ząbki czosnku

- kilka ziaren jałowca

- majeranek

- sól





Przygotowanie:


Przygotowujemy wywar z żeberek i przecedzamy go. 

Do wywaru dodajemy zakwas na żur, roztarte przyprawy i całość gotujemy. 

Mięso i wędliny kroimy w kostkę, dodajemy podsmażone pieczarki i gotujemy. 

Żur możemy podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody.





Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa



6 komentarzy:

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger