19:04

7# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na GRULANKĘ NA BARANINIE

Witam!

Zapraszam na wpis w którym przedstawię przepis na "Grulankę na baraninie", czyli potrawę regionalnej kuchni podhalańskiej. 





Dania z baraniny oraz dziczyzny zaliczane są do tradycyjnych regionalnych potraw z terenu Gminy Czorsztyn.
Charakteryzują się one sytością oraz wyraźnym smakiem.
Porcje podawane są w obfitej ilości.





Zapraszam do skorzystania z przepisu!

Grulanka na baraninie



SKŁADNIKI:


woda 1,5 l

baranina z kością 750g

marchew 1 szt

pietruszka ½ szt

seler 1 plasterek

cebula 1 szt 

mąka 1 łyżka płaska

słonina 50g

czosnek 2 ząbki

ziemniaki 5 szt

zielenina (pietruszka, lubczyk) po 1 łyżeczce

ziele angielskie 4 ziarenka

liść laurowy 1 szt

sól, pieprz do smaku




PRZYGOTOWANIE:


Mięso umyć, podzielić na porcje, wstawić do zimnej wody aby otrzymać esencjonalny wywar. 

Dodać ½ łyżeczki soli, szczyptę pieprzu, 1 ząbek czosnku, listek laurowy i ziele angielskie. Gotować na wolnym ogniu. 

Warzywa w tym ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę.

Gdy mięso będzie półmiękkie dodać warzywa, ziemniaki i pozostały czosnek. Jeżeli potrzeba dodać przypraw aby warzywa naciągnęły odpowiedniego smaku. Gotować do miękkości. Warzywa i mięso nie powinny być przegotowane. 

Słoninę pokroić w drobną kostkę i smażyć powoli aby się nie przypaliła. Cebulę obrać pokroić w kostkę, gdy słonina zacznie się rumienić dodać cebulę i razem smażyć na złoty kolor, wsypać mąkę i sporządzić złotą zasmażkę. Zagęścić zupę zasmażką. Zagotować. Doprawić do smaku, posypać drobno posiekana zieleniną. 

Podawać tak by w każdej porcji był kawałek mięsa.





Grulanka na baraninie to pyszna i sycąca propozycja na codzienny obiad lub wyjątkową okazję. 
Doskonale smakuje jesienią i zimą. 
To wyjątkowo aromatyczna zupa idealna dla fanów mięsnych potraw.




Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

11 komentarzy:

  1. Szczerze mówiąc oprócz oscypka, to nic "góralskiego" nigdy nie jadłam, a teraz okazuje się, że mogę takie danie przygotować sobie sama w domu 😊😊😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ahhh, jakie cudowne jedzonko! Przepis jak najbardziej godny zrealizowania :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż mi zapachniało! Mmm! 😊

    OdpowiedzUsuń
  4. Coś idealnie dla miłośniczki zup jak ja <3 Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jedzenie, gdy jest jeszcze gorące, wydaje się smaczniejsze ... hmm, jestem głodna, żeby to zobaczyć.

    Pozdrowienia z Indonezji.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajna i inspirująca seria, zapisuje kolejny przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Nigdy o niej nie słyszałam, a wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Już same zdjęcia robią niesamowitego smaka!

    OdpowiedzUsuń
  9. Rozgrzewające i syte danie :) A przede wszystkim smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że danie wygląda apetycznie, to jeszcze forma podania bardzo fajna!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger