Witam!
Ciemny biszkopt + banany + bita śmietana i czekolada to składniki na mięciutki i delikatny w smaku tort nadający się na wiele okazji. Zapraszam do zapoznania się z przepisem!
BANANOWIEC
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
-3/4 szklanki cukru
-2/3 szklanki mąki tortowej
-1/3 szklanki kakao
-5 jajek
-1/3 szklanki kakao
-5 jajek
Dodatkowo:
-3 banany
-500 ml śmietany 30%
-2 opakowania śmietan fix
-2 łyżki cukru pudru
-czekolada mleczna
-tortownica 26 cm
-500 ml śmietany 30%
-2 opakowania śmietan fix
-2 łyżki cukru pudru
-czekolada mleczna
-tortownica 26 cm
PRZYGOTOWANIE:
1.Mąke i kakao mieszamy ze sobą i przesiewamy.
2.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy powoli cukier a następnie żółtka.
3.Wyłączamy mikser i powoli dodajemy mieszankę mąki i kakao mieszając całość drewnianą łyżką. Bardzo powoli i delikatnie.
4.Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy masę. Biszkopt pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 35-40 minut.
5.Po upieczeniu ciasto od razu wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na podłogę lub stół z wysokości 30 cm. Wyciągamy je z formy dopiero po ostudzeniu.
6.Zimny biszkopt przekrawamy na pół. Możemy zwilżyć go wodą z cytyną i cukrem.
7.Na biszkopt wykładamy przecięte na pół banany i kropimy je sokiem z cytryny by nie ściemniały.
8.Schlodzoną śmietanę ubijamy i pod koniec dodajemy cukier puder i śmietan fixy. Gotową masę wykładamy na banany. Po złożeniu ciasta na boki również wykładamy śmietanę.
9.Gotowe ciasto polewamy czekoladą i wstawiamy do lodówki.
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Uwielbiam połączenie bananów, czekolady i bitej śmietany :D
OdpowiedzUsuń