Witam!
Dziś prezentuje propozycję na pyszną, słodką przekąskę dla fanów czekolady i ciasta francuskiego. Zapraszam do skorzystania z przepisu, gwarantuję, że rogaliki posmakują każdemu!
ROGALIKI FRANCUSKIE Z CZEKOLADĄ
SKŁADNIKI:
-200 ml bardzo zimnej wody
-1 łyżka soli
-500 gram masła w temperaturze pokojowej
-150 gram mąki krupczatki
-250 gram mąki pszennej
-czekolada mleczna
PRZYGOTOWANIE CIASTA:
1.Na patelni roztapiamy 75 gram masła. Wodę wlewamy do szklanki, dodajemy sól i mieszamy do momentu rozpuszczenia soli. Obydwie mąki wsypujemy do miski, dodajemy posoloną wodę, rozpuszczone masło i zagniatamy ciasto.
2.Uformowany płaski placek zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 godziny.
3.Pozostałe masło kroimy na drobno i ucieramy w misce. Wkładamy je między dwie warstwy papieru do pieczenia, wałkujemy na prostokąt o grubości 2 cm i odkładamy do lodówki.
4.Ciasto wyjmujemy z lodówki i kładziemy na oprószoną mąką stolnicę. Wałkujemy je w jednym kierunku na kwadratowy placek o grubości 1,5 cm, tak by środek był grubszy niż boki. Na środku w poprzek rozkładamy schłodzone masło tak by rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta.
5. Rogi ciasta łączymy nad masłem i formujemy kopertę. Zlepiamy ciasto na złączeniach, aby nie wydostawało się na zewnątrz podczas wałkowania.
6.Ciasto z masłem wałkujemy na prostokąt tak by długość była trzy razy większa niż szerokość.
7.Ciasto skladamy na 3 części i formujemy prostokąt. Odkladamy je do lodówki na 2 godziny.
8.Wyjmujemy ciasto z lodówki i wałkujemy tak jak w punkcie 7. Składamy je na 3 części i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
9.W wałkujemy i składamy ciasto 6 razy, za każdym razem wstawiając je do lodówki na 2 godziny. Po każdym schłodzeniu ciasto wałkujemy na stolnicy posypanej cienką warstwą mąki, aby nie przywierało.
10.Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Kroimy na trójkąty, kładziemy kostkę lub dwie czekolady i zawijamy w małe rogaliki.
Pieczemy w temperaturze 200°C przez około 15 minut z termoobiegiem
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz