08:50

PRZEPIS NA! - Sernik z pianką i konfiturą borówkową

Witam!

Sernik to zdecydowanie moje ulubione ciasto. Nie jest one łatwe w przygotowaniu, raz wyjdzie lepiej a raz gorzej. Jednak z tego przepisu sernik zawsze wychodzi idealnie! Zapraszam.


SERNIK Z PIANKĄ I KONFITURĄ BORÓWKOWĄ

SKŁADNIKI:

SPÓD

-200 gram mąki pszennej
-100 gram masła
-40 gram cukru pudru
-1 jajko
-szczypta soli

MASA SEROWA 
(wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej)

-1 kg sera z wiaderka
-500 ml mleka
-50 ml oleju roślinnego
-170 gram cukru
-4 żółtka
-2 budynie waniliowe

PIANKA

-150 gram cukru pudru
-4 białka

borówki - ja użyłam borówek z zeszłorocznego kompotu

PRZYGOTOWANIE:

1.Spód tortownicy (26 cm) wykładamy papierem.
1.CIASTO KRUCHE - mąkę, zimne masło, cukier puder, jajko, szczyptę soli zagniatamy na jednolitą masę i wykładamy nią spód oraz boki tortownicy (do połowy wysokości). Tortownicę z ciastem wkładamy do lodówki.
2.MASA SEROWA - Masę serową miksujemy jak najkrócej! Łączymy żółtka, 2 budynie, olej, cukier, twaróg, mleko. Miksujemy tylko do połączenia składników i tak przygotowaną masę wylewamy delikatnie na wcześniej przygotowane ciasto.
3.Sernik pieczemy w 170 stopniach bez termoobiegu przez 70 minut.
4.PIANKA - Po upływie 60 minut od wstawienia sernika do piekarnika mocno ubijamy białka dodając pod koniec miksowania cukier puder.
5.Wyciągamy sernik, wykładamy na niego pianę i znów pieczemy przez 15 minut w 160 stopniach.
6.Wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach przez 20 minut, następnie studzimy na blacie. Zimny sernik wkładamy na parę godzin do lodówki.
7.Na gotowy sernik wykładamy borówki lub inne owoce według upodobania.



Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger