22:37

3# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na GULASZ CZORSZTYŃSKI

Witam!

Zapraszam na przepis gdzie przedstawię znaną od lat potrawę z terenu Gminy Czorsztyn. Gulasz Czorsztyński znają wszyscy mieszkańcy z tego regionu a charakteryzuje się on subtelnym smakiem oraz sytością.  



Historia Gulaszu Czorsztyńskiego

W miejscowej tradycji kulinarnej wyżej wymieniona potrawa jest obecna od dawna. Starsi mieszkańcy pamiętają ją z kuchni babć i mam, co wskazuje że była znana co najmniej od początku minionego stulecia, a w latach 50. i 60. XX wieku gotowano ją powszechnie jako danie obiadowe.  Zaczęto wprowadzać do przepisów nowe przyprawy. Podstawą żywienia były ziemniaki, zboża, kapusta oraz mięso baranie i wieprzowe. Przepisy były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie nie było zapisu tej receptury. Dopiero w latach 60-tych XX wieku kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Czorsztynie opracowały własną recepturę na podstawie przekazów ustnych i praktycznych.

Serdecznie zapraszam na przepis!



SKŁADNIKI:

potrzebne do przygotowania 3 litrów Gulaszu Czorsztyńskiego


1,20 kg jagnięciny, baraniny lub łopatki wieprzowej (w zależności od pory roku i dostępności surowca) 

- 15 dkg smalec do smażenia (przetopiony ze świni rasy zwisłoucha polska lub wielka biała polska)

3 cebule

- 3 ząbków czosnku

- 1.5 – 2  kg kapusta biała 

- 0.30 kg kapusta kiszona

- 0,35 kg mąki pszennej

- 3 łyżki masła ( z mleka krowiego – krowa rasy czerwonej polskiej )

- 1 kg ziemniaki (odmiana Merkury lub wczesne odmiany np. Satina, Wineta 

- 1 szt. Jajka

- 0.2 dkg ostra papryka 

- 5 szt. Ziele angielskie 

- 2 szt. Liść laurowy

- Pieprz oraz sól do smaku

- 2 łyżki mąki pszennej do zasmażki 





PRZYGOTOWANIE:

1. Mięso dobrze opłukać, oddzielić od kości obrać z powięzi i nadmiaru tłuszczu, pokroić w kostkę.

2. Mięso oprószyć solą i smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu.

3. Obsmażone mięso zalać wodą, dusić do miękkości.

4. Kapustę biała pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym naczyniu ugotować kapustę  kiszoną, cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć.

5. Do ugotowanego mięsa dodać kapustę białą i kiszoną oraz cebulę. Na patelni roztopić masło dodać mąkę smażyć cały czas mieszając, aż mąka nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do potrawy. Czosnek drobno posiekać dodać do gulaszu wraz z przyprawami sól , pieprz, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie.  

6. Ziemniaki (odmiana Merkury bo są dosyć duże i dobrze się łączą po przepuszczeniu z resztą składników) obrać, gotować w osolonej wodzie. Ugotowane przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę i jajka, wyrobić ciasto. Z ciasta formułować niewielkie wałki i pociąć na kopytka.

7. Kopytka wrzucić do wrzącej wody i gotować ok 2-3 minut, ugotowane dodać do gulaszu całość wymieszać.




Gulasz Czorsztyński to potrawa o smaku lekko pikantnym, z wyraźnym akcentem smaku duszonego mięsa, o charakterystycznym zapachu baraniny, oraz przyjemnym zapachu przypraw - papryki, pieprzu, ziela angielskiego oraz warzyw 
- głównie kapusty i cebuli.



Gulasz Czorsztyński jest gotowany do dnia dzisiejszego w domostwach czorsztyńskich, wielką popularnością cieszy się na wszelkich biesiadach plenerowych, jarmarkach i innych imprezach, których celem jest promocja produktów lokalnych. Ciesząc podniebienia wszelakich degustatorów zdobywając zacne miejsca w konkursach produktów regionalnych.



A oto certyfikat potwierdzający wpis Gulaszu Czorsztyńskiego na Listę Produktów Tradycyjnych


Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

15 komentarzy:

  1. Przy samym czytaniu ślinka leci 🤤

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow świetny post jestem pod wrażeniem! A co do przepisu to może i sama się skuszę, żeby go wykonać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglada bardzo smacznie! Mięsko z wysokiej półki! Baraniny chyba nigdy nie jadłam to ciekawe jak wpływa ma smak całości.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mojemu partnerowi na pewno by taki bardzo posmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Prezentuje się niezwykle smakowicie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Potrawa sama w sobie jest bardzo apetyczna, ale jako wegetarianin bym jej nie zjadł aczkolwiek mógłbym ją przyrządzić i podać na obiad.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo ciekawy przepis i piękne zdjęcia! :) Muszę wypróbować przepis!

    OdpowiedzUsuń
  8. O gulaszu z kapustą nie słyszałam. Ciekawe, jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniamm opis brzmi pysznie, a sam gulasz wygląda jeszcze apetyczniej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Potrawa brzmi smakowicie :) Chętnie bym spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mega apetycznie wygląda, mój mąż uwielbia takie dania:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mojemu Narzeczonemu by bardzo posmakowało!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger