W miejscowej tradycji kulinarnej wyżej wymieniona potrawa jest obecna od dawna. Starsi mieszkańcy pamiętają ją z kuchni babć i mam, co wskazuje że była znana co najmniej od początku minionego stulecia, a w latach 50. i 60. XX wieku gotowano ją powszechnie jako danie obiadowe. Zaczęto wprowadzać do przepisów nowe przyprawy. Podstawą żywienia były ziemniaki, zboża, kapusta oraz mięso baranie i wieprzowe. Przepisy były przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie nie było zapisu tej receptury. Dopiero w latach 60-tych XX wieku kobiety z Koła Gospodyń Wiejskich w Czorsztynie opracowały własną recepturę na podstawie przekazów ustnych i praktycznych.
Serdecznie zapraszam na przepis!
SKŁADNIKI:
potrzebne do przygotowania 3 litrów Gulaszu Czorsztyńskiego
- 1,20 kg jagnięciny, baraniny lub łopatki wieprzowej (w zależności od pory roku i dostępności surowca)
- 15 dkg smalec do smażenia (przetopiony ze świni rasy zwisłoucha polska lub wielka biała polska)
- 3 cebule
- 3 ząbków czosnku
- 1.5 – 2 kg kapusta biała
- 0.30 kg kapusta kiszona
- 0,35 kg mąki pszennej
- 3 łyżki masła ( z mleka krowiego – krowa rasy czerwonej polskiej )
- 1 kg ziemniaki (odmiana Merkury lub wczesne odmiany np. Satina, Wineta
- 1 szt. Jajka
- 0.2 dkg ostra papryka
- 5 szt. Ziele angielskie
- 2 szt. Liść laurowy
- Pieprz oraz sól do smaku
- 2 łyżki mąki pszennej do zasmażki
2. Mięso oprószyć solą i smażyć na
mocno rozgrzanym tłuszczu.
3. Obsmażone mięso zalać wodą, dusić do miękkości.
4. Kapustę biała pokroić w kostkę i ugotować. W osobnym naczyniu ugotować kapustę kiszoną, cebulę pokroić w drobną kostkę podsmażyć.
5. Do ugotowanego mięsa dodać kapustę białą i kiszoną oraz cebulę. Na patelni roztopić masło dodać mąkę smażyć cały czas mieszając, aż mąka nabierze złotego koloru. Tak przygotowaną zasmażkę dodać do potrawy. Czosnek drobno posiekać dodać do gulaszu wraz z przyprawami sól , pieprz, ostra papryka, liść laurowy, ziele angielskie.
6. Ziemniaki (odmiana Merkury bo są dosyć duże i dobrze się łączą po przepuszczeniu z resztą składników) obrać, gotować w osolonej wodzie. Ugotowane przestudzone ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę i jajka, wyrobić ciasto. Z ciasta formułować niewielkie wałki i pociąć na kopytka.
7. Kopytka wrzucić do wrzącej wody i gotować ok 2-3 minut, ugotowane dodać do gulaszu całość wymieszać.
Przy samym czytaniu ślinka leci 🤤
OdpowiedzUsuńWow świetny post jestem pod wrażeniem! A co do przepisu to może i sama się skuszę, żeby go wykonać :D
OdpowiedzUsuńWyglada bardzo smacznie! Mięsko z wysokiej półki! Baraniny chyba nigdy nie jadłam to ciekawe jak wpływa ma smak całości.
OdpowiedzUsuńMojemu partnerowi na pewno by taki bardzo posmakował :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niezwykle smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Potrawa sama w sobie jest bardzo apetyczna, ale jako wegetarianin bym jej nie zjadł aczkolwiek mógłbym ją przyrządzić i podać na obiad.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis i piękne zdjęcia! :) Muszę wypróbować przepis!
OdpowiedzUsuńOoo, chętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńBuziaki, mój blog♥
O gulaszu z kapustą nie słyszałam. Ciekawe, jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńMniamm opis brzmi pysznie, a sam gulasz wygląda jeszcze apetyczniej :)
OdpowiedzUsuńO jak swojsko!
OdpowiedzUsuńPotrawa brzmi smakowicie :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuńMega apetycznie wygląda, mój mąż uwielbia takie dania:)
OdpowiedzUsuńSuper gulasz ❤
OdpowiedzUsuńMojemu Narzeczonemu by bardzo posmakowało!
OdpowiedzUsuń