Serdecznie zapraszam na pierwszy wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Będę miała przyjemność zaprezentować Wam regionalne przepisy z terenu Gminy Czorsztyn. Bardzo smaczne i syte potrawy które zachwycą nawet najbardziej wymagających smakoszy. Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Kapuśnik to jedno z wielu dań które miałam okazję wypróbować. Jest pyszne, aromatyczne, i bardzo syte! Myślę, że taki kapuśnik idealnie nada się na obiad, kolację lub jako przekąska.
Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu!
Składniki na ciasto:
- 0,5 kg mąki
- 0,3 l wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
Pozostałe składniki:
- 0,5 główki kapusty
- 0,3 dag wędzonego boczku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy (aż masa będzie odklejać się od rąk). Ciasto wykładamy na brytfannę posmarowaną smalcem i odstawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
W czasie gdy ciasto rośnie, kapustę kroimy w kostkę i podgotowujemy, po czym odcedzamy. Boczek kroimy w skwarki i smażymy.
Do boczku przekładamy kapustę i smażymy do czasu aż cała woda odparuje. Dodajemy sól i pieprz do smaku.
Na wyrośnięte ciasto wykładamy kapustę z boczkiem i pieczemy przez 35 minut w 200 stopniach.
Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Ale pyszności 😍
OdpowiedzUsuńMega to wygląda 🔥
OdpowiedzUsuńKiedyś bardzo często jadłam kapuśniaki z kapustą i grzybami w środku. W podobnej formie do kapuśnika góralskiego z Twojego wpisu jadłam tylko domowe cebularze. Z daleka jakby się na ten kapuśnik spojrzeć to wygląda jak pyszne ciasto drożdżowe z np. jabłkami, mhm yummy. Przepis wydaje się naprawdę prosty, więc myślę, że spróbuję go odtworzyć i u siebie w domu :D Lubelszczyzna to nie góry, ale można mieć w domu choć ich niewielki fragment za sprawą kuchni ;) Jak pomyślałam o górach to aż mnie naszła ochota na oscypka z żurawiną, pychotka. Aż ślinka cieknie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Melka
Bardzo mi miło! Jak tylko wypróbujesz ten przepis to koniecznie podziel się zdjęciem, chętnie zobaczę Twoją wersję tej potrawy :)
UsuńSerdecznie zapraszam w góry na oscypka!
Pozdrowienia! :)
Wygląda pysznie, lubię ciasta na słono ;) Łatwo go znaleźć w piekarniach w górach?
OdpowiedzUsuńNiestety ta wersja kapuśnika nie jest dostępna w piekarniach. Jest to autorski przepis Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Czorsztyn :)
UsuńMyślę, że podobne wersje można by było znaleźć w piekarni.
Mniam :) Uwielbiam takie kapuśniki :) Chciałabym ten spróbować :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!!
OdpowiedzUsuńMój blog, zapraszam cieplutko!! /klik/
Pysznie wygląda i pewnie tak samo smakuje. Zapisuję przepis, by się przekonać! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! Jeżeli wykonasz tą potrawę to koniecznie pochwal się zdjęciem :)
UsuńNigdy nie jadłam czegoś takiego, także dzięki za przepis :)
OdpowiedzUsuń