13:20

21# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na - HERBATĘ ZIOŁOWĄ

 Witam!


Serdecznie zapraszam na dwudziesty pierwszy wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - herbatę ziołową.



Herbaty ziołowe

Wykazują one wszechstronne właściwości. Wszystko zależy od tego, z jakich ziół przygotujemy herbatę.

 Działają:
- przeciwwirusowo
- bakteriobójczo
- przeciwzapalnie
- rozkurczowo
- odprężająco
- przeciwgorączkowo
- oczyszczająco




Składniki:

- suszone leśne zioła i owoce (mięta, rumianek, kwiat lipy, poziomki z liśćmi, maliny, kwiat róży, dzwonki)
- 700 ml zimnej wody
- 2 łyżki wody




Przygotowanie:

Dwie garście suszu wkładamy do emaliowanego litrowego garnka.
Całość zalewamy zimną wodą, stawiamy na małym ogniu i czekamy aż się zagotuje.
Garnek zdejmujemy z ognia i przykrywamy pokrywką na 20 minut.
Po upływie 20 minut herbatę przecedzamy przez sitko do dzbanka i dodajemy 2 łyżki miodu.




Picie naparów ziołowych to bezpieczny i skuteczny sposób by wspomóc układ krążenia a także wzmocnić serce a co za tym idzie - zmniejszyć ryzyko zawału.
Herbaty ziołowe działają również rewelacyjnie na układ trawienny.
Warto dodać, że przyśpieszają przemianę materii, działają korzystnie na pracę nerek oraz chronią nasz organizm przed wieloma szkodliwymi czynnikami.

Naprawdę polecam skusić się na taką ziołową herbatę, pomijając wszystkie pozytywne działania na nasz organizm warto dodać że jej smak jest równie rewelacyjny!




Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 

Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

5 komentarzy:

  1. OMG! Can we talk more about this?

    OdpowiedzUsuń
  2. Z chęcią bym się takiej napiła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Thanks for sharing this valuable information with us.

    OdpowiedzUsuń
  4. Genialna herbatka! Idealna w sezonie grypowym!

    OdpowiedzUsuń
  5. zdecydowanie bardziej wolę typowe herbaty owocowe sypane, bo jednak mięta czy dzwonki to nie dla mnie ;) ale kwiat lipy czy poziomka to chętnie :D może dzięki temu przepisowi przekonam się do samodzielnego robienia naparów w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger