08:58

20# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na - ŻUR MIZERZKI

 Witam!


Serdecznie zapraszam na dwudziesty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - żur mizerzki.



Żurek to tradycyjna potrawa o bardzo wyjątkowym smaku. Jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce.
Potrawa bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i nerwowy a także poprawia odporność.




Składniki:

- wywar z żeberek wędzonych 5 l
- 300ml-500ml zakwasu na żur
- 0,5 kg kiełbasy białej
- 0,5 kg pieczarek
- 4 ząbki czosnku
- kilka ziaren jałowca
- majeranek
- sól



Przygotowanie:

Przygotowujemy wywar z żeberek i przecedzamy go. 
Do wywaru dodajemy zakwas na żur, roztarte przyprawy i gotujemy. W trakcie warzenia dodajemy mięso i wędliny pokrojone w kostkę oraz podsmażone pieczarki. 
Razem gotujemy przez około 30 minut. 
Żur możemy podawać z pieczywem lub ziemniakami z wody.

Opis przygotowanej potrawy na 10 porcji.





- potrawa ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne
- jak niemal każda zupa pożywi, nawodni, wzmocni i usprawni przemianę materii
- wspiera procesy oczyszczania z toksyn
- jest polecana osobom narażonym na stres ponieważ dobrze wpływa na układ nerwowy
- usprawnia przyswajanie wapnia i żelaza
- stymuluje prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego i wątroby
- łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi jelit, schorzeniami trzustki, żołądka i nerek





Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 

Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa

5 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie, chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepyszna zupka, bardzo pożywna i rozgrzewająca :) z domową kiełbaską i żeberkami wędzonymi w wędzarni elektrycznej wszystko wyszło pyszne, palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam żurek! najlepsze danie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger