Witam!
Serdecznie zapraszam na dwudziesty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - żur mizerzki.
Żurek to tradycyjna potrawa o bardzo wyjątkowym smaku. Jest jedną z najpopularniejszych zup w Polsce.
Potrawa bardzo dobrze wpływa na układ pokarmowy i nerwowy a także poprawia odporność.
Składniki:
-
wywar z żeberek wędzonych 5 l
-
300ml-500ml zakwasu na żur
-
0,5 kg kiełbasy białej
-
0,5 kg pieczarek
-
4 ząbki czosnku
-
kilka ziaren jałowca
-
majeranek
-
sól
Przygotowanie:
Przygotowujemy
wywar z żeberek i przecedzamy go.
Do wywaru dodajemy zakwas na żur,
roztarte przyprawy i gotujemy. W trakcie warzenia dodajemy mięso i
wędliny pokrojone w kostkę oraz podsmażone pieczarki.
Razem
gotujemy przez około 30 minut.
Żur możemy podawać z pieczywem lub
ziemniakami z wody.
Opis
przygotowanej potrawy na 10 porcji.
- potrawa ma działanie antybakteryjne i antygrzybiczne
- jak niemal każda zupa pożywi, nawodni, wzmocni i usprawni przemianę materii
- wspiera procesy oczyszczania z toksyn
- jest polecana osobom narażonym na stres ponieważ dobrze wpływa na układ nerwowy
- usprawnia przyswajanie wapnia i żelaza
- stymuluje prawidłową pracę pęcherzyka żółciowego i wątroby
- łagodzi dolegliwości związane ze stanami zapalnymi jelit, schorzeniami trzustki, żołądka i nerek
Już za tydzień zapraszam na kolejny przepis z serii Góralskie Gotowanie!
Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Na pewno pyszny :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńprzepyszna zupka, bardzo pożywna i rozgrzewająca :) z domową kiełbaską i żeberkami wędzonymi w wędzarni elektrycznej wszystko wyszło pyszne, palce lizać!
OdpowiedzUsuńuwielbiam żurek! najlepsze danie! :)
OdpowiedzUsuń