13:19

GÓRALSKIE GOTOWANIE - Świąteczne potrawy prosto z Podhala + okładka książki kucharskiej!

 Witam!

"GÓRALSKIE GOTOWANIE" to seria 21 wpisów zawierających przepisy na dania, zupy i nalewki z terenu Gminy Czorsztyn. W związku ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia pragnę przedstawić potrawy których zgodnie z tradycją nie może zabraknąć na świątecznym stole. Szczególnie zachęcam do przeczytania całego wpisu, gdyż na końcu znajduje się coś specjalnego!




Każdy region Polski cechuje się własnymi, unikalnymi tradycjami związanymi ze Świętami Bożego Narodzenia. Są one przekazywane z pokolenia na pokolenie i stanowią bardzo ważny element grudniowego świątecznego czasu.

Do Wigilii zasiada się, gdy na niebie pokaże się pierwsza gwiazda. Modlitwa oraz składanie życzeń poprzedzają przystąpienie do wieczerzy. Na Wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, wolne nakrycie dla niespodziewanego gościa oraz sianko pod obrusem symbolizujące narodziny Jezusa w Betlejem. 


Świąteczne potrawy:


ZUPA RYBNA 


Zupa rybna jest bardzo sytą, smaczną i zdrową potrawą. Warto zaznaczyć że cechuje się lekkostrawnością i niską zawartością kalorii. Jest ona bogatym źródłem składników odżywczych, znajduje się w niej wiele witamin niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Zupa rybna często gości na świątecznym stole, zastępując inne tradycyjne zupy. 


JAGNIĘCINA


Jagnięcina to mięso z którego można przygotować naprawdę wiele potraw takich jak gulasz, różnego rodzaju pieczenie czy kotlety. Świetnie nadaje się do pieczenia lub długiego duszenia w całości. Jest to mięso bardzo chude i delikatne. Jagnięcina jest bogatym źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.


MOSKOLE


Moskole były tradycyjną potrawą podczas Wigilii w góralskich domostwach. Są to placki z ugotowanych ziemniaków i mąki. W wielu domach nadal używa się metody pieczenia na rozgrzanej blasze pieca kuchennego. Moskole jadało się zarówno na ciepło jak i na zimno. Smakują doskonale z smalcem, masłem lub kefirem.


KAPUSTA Z GROCHEM


Kapusta z grochem to tradycyjna potrawa która bardzo często podawana jest na świątecznym stole. Podana do obiadu z pewnością przypadnie do gustu gościom. Cechuje się ona bardzo wyrazistym smakiem i aromatem. Kapusta z grochem ma wiele właściwości zdrowotnych. 


DOMOWA KIEŁBASA I MIĘSO


Produkty mięsne domowej roboty cechują się niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Sami decydujemy z czego je przyrządzamy więc są one naprawdę wyśmienite i zdrowe. Z chrupiącym, świeżym pieczywem stworzą idealny duet. Na świątecznym stole nie może ich zabraknąć. Jestem pewna że ten unikatowy smak zachwyci nawet najbardziej wymagających smakoszy.


PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI


Pierogi z kapustą i grzybami smakują wyśmienicie nie tylko w święta, chociaż wtedy szczególnie! Jest to tradycyjne danie Wigilijne. Najlepiej smakują z podsmażoną cebulką.  


ŚWIĄTECZNA BABKA DROŻDŻOWA


Babka drożdżowa obowiązkowo musi znaleźć się na świątecznym stole. Jest bardzo miękka, a z domową konfiturą smakuje naprawdę pysznie. Jest doskonała na deser ale także jako słodka propozycja na śniadanie lub kolację do mleka, kawy czy herbaty.

__________

Wpis ten jest podsumowaniem serii "Góralskie Gotowanie". 
Wydanie książki kucharskiej nad którą trwa praca w Centrum Kultury Gminy Czorsztyn coraz bliżej.
Dziś mam również przyjemność zaprezentować okładkę książki!
Niebawem więcej informacji.




Serdecznie zapraszam na mój Instagram - dyda.gotuje gdzie znajdziecie jeszcze więcej przepisów na dania, ciasta i desery!


Zapraszam do komentowania!

Wesołych Świąt!

21 komentarzy:

  1. jadłabym wszystko :D kocham takie amciu

    OdpowiedzUsuń
  2. my dziś na słodko, ciasta pieczemy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taką świąteczną babkę drożdżową chętnie bym zjadła :D
    Życzę Wesołych Świąt! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam! Każde danie z pewnością jest smakowite, choć to Moskole najbardziej mnie zaciekawiły :)
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  5. Kiedyś miałam okazję spróbować moskoli! Do dziś wspominam ten pyszny smak <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepysznie te dania wyglądają :) Okazało się że kilku nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie :)
    Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hi! I wrote you a message about possible collaboration, did you get it?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hi! Unfortunately I did not receive the message.
      Please send to Instagram - @dyda.gotuje or e-mail - dominika12316@op.pl

      Usuń
  9. Ta babka jest bardzo kusząca :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wow! Youre always on that top 1 level!

    OdpowiedzUsuń
  11. What a good post. Keep up the good share!

    OdpowiedzUsuń
  12. Wow! Tons of value. How much time have you invested in this?

    OdpowiedzUsuń
  13. Mniam ile przepysznie wyglądających dań:)
    Dodaję twój blog do obserwowanych :)

    OdpowiedzUsuń
  14. It looks very nice. I followed you. I wait for my page :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Tyle tu pyszności że znów mi się zachciało świąt aby to zjeść haha!:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Kapusta z grochem, nawet u mnie nad morzem, jest bardzo popularnym daniem. Zwłaszcza w okresie świąt

    OdpowiedzUsuń
  17. As always you impress! Great post. Looking forward to reading more!

    OdpowiedzUsuń
  18. wow that makes me so hungry!! <a href="https://purereputation.co.uk/>online reputation management companies</a>

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger