22:32

6# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na KAPUSTĘ ŚTUCHANO

Witam!

Serdecznie zapraszam na szósty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - Kapusta śtuchano.




Kapusta śtuchano - doskonale smakuje jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako odrębna potrawa.
Dzięki obecności ziemniaków jest bardzo syta i treściwa.





SKŁADNIKI:

 

- 1kg główki kapusty

- ½ kg ziemniaków

- 1 cebula

- 3 łyżki mąki

- 20 dkg boczku

- sól i pieprz do smaku




PRZYGOTOWANIE:

 

Kapustę poszatkować, ugotować i odcedzić. Tak samo ziemniaki. 

Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, dodać mąkę i zrumienić. 

Kapustę, ziemniaki oraz zasmażkę wymieszać (pośtuchać) i doprawić solą i pieprzem.





Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu!
Pyszna propozycja na obiad lub kolację!




Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie.
Wpis powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.

Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa


4 komentarze:

  1. Jejku, to musi przewybornie smakować! :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne pyszne danie z serii. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie zawsze na talerzu razem z ziemniakami i kotletem schabowym!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie takie dania! Moja Babcia często przygotowywała coś takiego 😊

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger