Serdecznie zapraszam na szósty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Mam przyjemność zaprezentować kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn - Kapusta śtuchano.
Kapusta śtuchano - doskonale smakuje jako dodatek do różnego rodzaju mięs lub jako odrębna potrawa.
Dzięki obecności ziemniaków jest bardzo syta i treściwa.
SKŁADNIKI:
- 1kg główki kapusty
- ½ kg ziemniaków
- 1 cebula
- 3 łyżki mąki
- 20 dkg boczku
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Kapustę poszatkować, ugotować i odcedzić. Tak samo ziemniaki.
Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą, dodać mąkę i zrumienić.
Kapustę, ziemniaki oraz zasmażkę wymieszać (pośtuchać)
i doprawić solą i pieprzem.
Serdecznie zapraszam do skorzystania z przepisu!
Pyszna propozycja na obiad lub kolację!
Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie.
Wpis powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn.
Pozdrawiam!
Więcej przepisów na Instagramie
dyda.aa
Jejku, to musi przewybornie smakować! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Kolejne pyszne danie z serii. :)
OdpowiedzUsuńU mnie zawsze na talerzu razem z ziemniakami i kotletem schabowym!
OdpowiedzUsuńLubie takie dania! Moja Babcia często przygotowywała coś takiego 😊
OdpowiedzUsuń