22:56

5# GÓRALSKIE GOTOWANIE - przepis na KLUSKI Z TARTYCH GRULI


Witam!

Serdecznie zapraszam na piąty wpis z serii "Góralskie Gotowanie". Będę miała przyjemność zaprezentować Wam kolejną regionalną potrawę z terenu Gminy Czorsztyn. 




Kluski z tartych gruli to potrawa bardzo konkretna w konsystencji i smaku, lekko twardawa. 
Jest treściwa, więc bez problemu można sobie nią pojeść. 
Do takich klusek niezbędne są przyrumienione skwarki. Jednak jestem pewna że doskonale będą smakować z mięsem lub surówką. 





SKŁADNIKI:

 

- 2 kg surowych ziemniaków

- ½ kg ziemniaków ugotowanych

- 20 dkg boczku

- sól do smaku




PRZYGOTOWANIE:

 

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć. 

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć przez ścierkę lub gazę. 

Ziemniaki ugotowane, ziemniaki starte, ustany na dnie garnka krochmal, oraz trochę soli mieszamy na gładką masę i formujemy kluseczki. 

Wkładamy na gotującą się osoloną wodę i gotujemy 7-10 minut. 

Boczek smażymy ze skwarkami i polewamy kluski. 



Już niebawem zapraszam na kolejne przepisy z serii Góralskie Gotowanie

Wpis ten powstał przy współpracy z Centrum Kultury Gminy Czorsztyn. 


Pozdrawiam!

Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa


5 komentarzy:

  1. Zjadłabym z jakąś suróweczką zamiast skwarek :) ich nie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie kluski. Zawsze mama serwowała je w czasach mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo smaczne danie, zapisuje przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Zawsze wydawały mi się tego typu przepisy trudnymi, jednak teraz widzę że chyba dałabym radę :))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ja tu taka głodna, a u Ciebie takie pyszności! Mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger