Jedna z moim ulubionych propozycji na obiad. Ryż oraz aromatyczny kurczak w sosie słodko-kwaśnym.
SKŁADNIKI:-2 filety-1 cebula-1 ząbek czosnku-1 papryka zielona-1 papryka czerwona-1 ananas (świeży lub z puszki)-1 słoik pędów bambusa-1 marchewka-cukier-1 pomidor-1 cytryna-mielony imbir-pieprz-zioła prowansalskie-woda-ketchupPRZYGOTOWANIE SOSU:1.Na patelni podsmażam kurczaka oraz cebulę i dodaje: łyżeczkę imbiru, starty ząbek czosnku, szczyptę pieprzu.2. Sparzam, obieram ze skórki i blenduję pomidora.3.Do usmażonego kurczaka dodaje pokrojone w większa kostkę: paprykę czerwoną, zieloną, pędy bambusa, marchewkę i smażę przez około 3 minuty.4.Następnie dodaje pokrojonego ananasa, mieszkam i smażę kolejne 2 minuty.6.Do warzyw na patelni wlewam mieszankę ze szklanki i czekam aż się zagotuje.5.W szklance mieszam sok z 1/4 cytryny, z 4 łyżkami cukru i 3 łyżkami wody.7.Gotuje jeszcze 2 minuty i dodaje 4 łyżki ketchupu i zblendowanego pomidora.8.Na koniec dodaje szczyptę ziół prowansalskich.9.Całość mieszam i gotuje przez minutę.Więcej przepisów na Instagramiedyda.aa
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz