18:01

PRZEPIS NA! - krówkę

Witam!

Ciasta z masą krówkową cieszą się dużą popularnością. Dziś zaprezentuję moją propozycję na "krówkę"




SKŁADNIKI NA BISZKOPT:

-1 szklanka cukru
-6 jajek
-1 szklanka mąki
-1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kawy rozpuszczalnej (można użyć kakao, jeżeli ktoś nie lubi kawy)

SKŁADNIKI NA MASĘ:

-2 opakowania śmietany 30% po 0,5l
-kajmak masa krówkowa w puszce
-4 śmietan fix
-duża paczka herbatników

PRZYGOTOWANIE:

BISZKOPT

1.Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka odstawiamy, białka ubijamy na sztywno.
2.Białka cały czas ubijamy i dodajemy żółtka oraz cukier. Wyłączamy mikser.
3.Do masy dodajemy powoli przesianą przez sitko mąkę ziemniaczana i mieszamy delikatnie drewnianą łyżka. W taki sam sposób dodajemy zwykłą mąkę i proszek do pieczenia. Cały czas mieszamy delikatnie łyżka.
4.Do dokładnie wymieszanej masy dodajemy dwie łyżki kawy lub kakao i krótko mieszamy tylko do równomiernego rozprowadzenia kawy.
5.Gotową masę wlewamy do foremki (25x36 cm) i pieczemy w 180 stopniach przez około 30/35 minut bez termoobiegu. Upieczony biszkopt zostawiamy do wystygnięcia.

MASA

1.Śmietany ubijamy i dodajemy śmietan fixy. Następnie powoli dodajemy masę krówkową. Mieszamy do połączenia składników i wyłączamy mikser.

Zimny biszkopt przekrawamy na pół i górę odstawiamy na bok. 

Składamy według planu:
dół biszkoptu - masa - herbatniki - masa - herbatniki - masa - góra biszkoptu




Więcej przepisów na Instagramie

dyda.aa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger