16:04

PRZEPIS NA! - Domową szarlotkę na kruchym cieście

Witam!

Domowa szarlotka to ciasto które zna i uwielbia (prawie) każdy! :)
Dziś zaprezentuje mój ulubiony i sprawdzony przepis na prostą w wykonaniu i pyszną szarlotkę!




Słodkie kruche ciasto, kawałki jabłek z nutą cynamonu rozpływające się w ustach.. Czy to nie brzmi pysznie? 
Idealna szarlotka do kawy, herbaty, lodów, bitej śmietany lub bez dodatków!




SKŁADNIKI:

CIASTO:

- Mąka pszenna 350 g
- Margaryna Palma 250 g
- Cukier puder 80 g
- Jajko 1 szt

JABŁKA:

- Słodkie jabłka 1,7 kg 
- Cynamon 1 łyżeczka 

(w przypadku kwaśnych jabłek dodać 2 łyżki cukru)

DODATKOWO:

- Tortownica 26 cm
- Kawałek margaryny do posmarowania blachy 
- Bułka tarta 
- Cukier puder do oprószenia ciasta




PRZYGOTOWANIE: 

1. Do miski wsypujemy mąkę pszenną, cukier puder, jajko oraz posiekaną margarynę i ugniatamy aż do powstania jednolitego ciasta.

2. Stół posypujemy mąką pszenną i zagniatamy ciasto w kulkę. 

3. Ciasto dzielimy na dwie różne części. 2/3 ciasta zawijamy w folię aluminiową, następnie wkładamy do lodówki. 1/3 ciasta również zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do zamrażalnika. 

4. Jabłka obieramy i kroimy w większą kostkę. Przesypujemy je do garnka, dodajemy cynamon i smażymy przez 10 minut. Jeżeli jabłka nie są wilgotne, dodajemy odrobinę wody by się nie przypaliły. Całość często mieszamy.

5. Po usmażeniu jabłka odstawiamy do przestygnięcia. 

6. Tortownicę smarujemy odrobiną margaryny i obsypujemy bułką tartą. 

7. Ciasto wyciągamy z lodówki, wałkujemy i wykładamy nim dno oraz boki tortownicy.

8. Wystudzone jabłka rozkładamy równomiernie na cieście, a na ich powierzchni trzemy na tarce ciasto z zamrażarki. 

9. Szarlotkę pieczemy przez 50 minut w 200 stopniach, bez termoobiegu.

10. Upieczoną szarlotkę wyciągamy z tortownicy po około 10 minutach. 

Zalecam sypać cukrem pudrem i kroić po około 35 minutach, wtedy ciasto nie będzie już podatne na "rozpadanie się". 





Zapraszam do skorzystania z przepisu!




Smacznego!

9 komentarzy:

  1. Twoja szarlotka wygląda naprawdę pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Muszę koniecznie wypróbować przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie! Chyba spróbują zrobić taką na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Szarlotkę zawsze chętnie wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jest pyszna, wypróbowana już dwa razy! <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham szarlotkę. Z pewnością spróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  7. Oj tak wygląda smacznie i jak ładnie podana! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zamiast cukru pudru ksylolit warto by zastosować :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Bette Fashion , Blogger