Mam dziś dla Was przepis na pyszny chleb domowej roboty. Zapraszam do pieczenia i próbowania!
Przepis na chleb jest prosty, a wykonanie bardzo szybkie.
Ja z tego przepisu korzystałam już wiele razy i gwarantuje, że chleb nie może się nie udać!
Zachęcam wszystkich fanów domowych wypieków do spróbowania, oraz wszystkich wielbicieli pysznego pieczywa.
Z podanego przepisu wychodzą dwa bochenki chleba.
Składniki:
- mąka pszenna 1 kg
- siemię lniane 0,5 szklanki
- ziarna słonecznika 0,5 szklanki
- płatki owsiane 0,5 szklanki
- otręby pszenne - 0,5 szklanki
- sól 1 łyżka
- miód 1 łyżeczka
- drożdże 10 dkg
- ciepła woda 4 szklanki
Przygotowanie:
1. W jednej szklance należy rozpuścić miód wraz z solą, a w drugiej drożdże.
2. W osobnym naczyniu łączymy wszystkie pozostałe składniki, dodając wcześniej rozpuszczony miód z solą oraz drożdże.
3. Wszystkie składniki łączymy mieszając drewnianą łyżką.
4. Blaszki "keksówki" smarujemy olejem i podsypujemy bułką tartą. Nie czekamy aż ciasto wyrośnie!
5. Gotową masę wylewamy na blaszki i pieczemy w piekarniku nastawionym na 180 stopni, bez termoobiegu i pieczemy 1 godzinę, maksymalnie 1 godzinę 10 minut.
6. Chleb wkładamy do zimnego piekarnika! NIE należy nagrzewać go wcześniej!
Zapraszam do skorzystania z przepisu!
Smacznego!
Ahhh, jak Ja uwielbiam takie przepisy! <3 Przyrządzanie zdrowych potraw i podstaw kuchni to moja wielka pasja.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Taki chleb można zjeść nawet z samym masełkiem, mm :)
OdpowiedzUsuńJuż dawno nie piekłam chleba, a twój przepis bardzo zachęca :)
OdpowiedzUsuńzastąpiłam mąkę pszenną i otręby pszenne by zrobić pieczywo bez glutenu, ale grunt że wyszło, nawet ładnie wyrosło :) podoba mi się dobór przypraw do chlebka i dodanie otrębów, które dodały chrupkości :)
OdpowiedzUsuń