Dziś chciałam zaprezentować przepis na pyszne ciastka półfrancuskie ze smażonymi jabłkami. Ciastka pasują idealnie na deser ale i słodkie śniadanie czy kolację.
SKŁADNIKI-2 szklanki mąki-250 g margaryny-1 jajko-1/2 szklanki śmietany 12%-1 kg jabłek-łyżeczka cukru-łyżeczka cynamonuDodatkowo: jajko i cukier do posmarowania gotowych ciastekPRZYGOTOWANIE1.Margarynę rozcieramy z mąką, następnie dodajemy śmietanę i jajko. Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki na godzinę.2.Jabłka kroimy w drobną kostkę i smażymy przez około 10 min. W międzyczasie dodajemy łyżeczkę cukru i cynamonu.4.Na jednej stronie dajemy jabłka i smarujemy krawędzie roztrzepanym jajkiem. Drugi trójkąt dajemy na górę i dokładnie zaciskamy krawędzie.3.Ciasto wałkujemy i nożem kroimy kwadraty. Następnie kwadrat przecinamy w poprzek tworząc w każdego dwa trójkąty.5.Każde ciastko smarujemy jajkiem z góry i posypujemy cukrem.6.Ciastka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez 25 min w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz