Bananowe placuszki czyli mój ulubieniec ostatnich dni. Przedstawię bardzo prosty przepis na pyszną kolację, deser lub po prostu przekąskę!
Składniki: (na około 7 małych placuszków)
- 2 małe banany
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki mleka
- 1 jajko
- szczypta cynamonu
dodatkowo wedle uznania:
- kakao do posypania
- cukier puder do posypania
- i banan do podsmażenia
- 1 jabłko do podsmażenia
Przygotowanie:
Banany obrałam ze skórki i widelcem "zmiażdżyłam" w misce, dodałam jogurt, mąkę, mleko i cynamon. Całość wymieszałam na jednolitą lekko lejącą masę. Wcześniej rozgrzałam patelnię z odrobiną oleju. Należy upewnić się że patelnia jest dobrze rozgrzana i dopiero wtedy łyżką nakładać masę. Na jeden placuszek przypadają 2 łyżki ciasta. Każdego naleśnika smażyłam po parę minut z każdej strony. Wyszło pysznie!
Usmażone placuszki odstawiłam na bok, tylko na chwilę by nie ostygły. Obrałam jabłko i banana, pokroiłam na małe kawałki i na niewielkim ogniu podsmażyłam. Owoce posypałam odrobiną cukru i cynamonu by były jeszcze lepsze. Całość podałam na dużym talerzu i posypałam kakaem i cukrem pudrem.
Mam nadzieję że kogoś zainspiruje!
Smacznego!
Wyglądają smakowicie :) Moi rodzice mają identyczną zastawę, bardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) O tak jest piękna, moja mama ma do niej szczególny sentyment :)
Usuńmniam też często robię bananowe placuszki :-) Fajny blog- obserwuję!!
OdpowiedzUsuńStylpasja
Ja je uwielbiam :) również zaobserwuje!
Usuńbloguj dalej, bo widzę że zaczynasz dopiero :-)
OdpowiedzUsuńBędę na pewno :) zaczynam i mam nadzieje ze nie zrezygnuje ! :)
UsuńSmakowicie wyglądaja, muszę zrobić takie dziecia :)
UsuńBuziaki Kochana.
Dziękuję, są naprawdę pyszne moje młodsze rodzeństwo je uwielbia wiec polecam :) buziaki
UsuńNarobilas mi apetytu, zaraz będę miała okazje skorzystać z przepisu! Dziękuję za przepis, na pewno sie przyda!
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie shiny-mind.blogspot.com
Bardzo się cieszę że przepis się przydał! Smacznego :)
UsuńMuszę koniecznie spróbować tych placuszków. Dziękuję za przepis <3
OdpowiedzUsuń